Vedlikehold

Silnylon. Den lever

Vel. Ikke helt. Men silnylon oppfører seg veldig dynamisk og levende. D.v.s det strekker, beveger seg og trekker seg sammen avhengig av luftfuktighet og temperatur. Den absolutte fordelene der materialet strekker seg som en strikk, er nettopp noe av styrken til nylon impregnert med silikon. Se for deg spindelvevet til en edderkopp. Vi vet alle at dette tynne materialet er nesten ubeskrivelig sterkt og holdbart i forhold til tykkelse. Edderkoppnettet består av silke spunnet av edderkoppen. Silken er ikke sterk i seg selv. Men enormt elsastisk slik at når denne blir utsatt for ytre krefter strekker silken seg i stedet for at den revner. Litt av samme prinsippet gjelder for Silnylon (Nylon innsatt med silikon på begge sider av duken). Når duken blir utsatt for ytre krefter, strekker den seg og dermed fordeler energien i den ytre påvirkningen over et større område. Se for deg et stresspunkt som bardunfestet på teltet. I kraftig vind er dette utsatt for stor ytre påvirkning. Dersom materialet der bardunene er festet, ikke er elastisk, vil all energi samles i et lite punkt på teltduken. Men når materialet strekker seg som følge av den ytrepåvirkningen, vil et større og større område på duken absorbere energien i tillegg til at energien blir distribuert annerledes fra bardun til telduk der energioverførsel fra vind til duk ikke blir overført støtvis i samme grad. Sistnevnte kan sammenlignes med fortøyningen til en båt. Dersom fortøyningsfestene er elastiske ved hjelp av f,eks gummi, tåler disse en veldig mye større påkjenning enn dersom man har uelastiske fortøyninger. Ved sistnevnte overføres nykkene i båten direkte til festene, og disse knekker da av. Ved gummifester blir det ikke nykk i festene ved urolig sjø, men en jevnere energioverføringer fra tau til feste. Det samme prinsippet gjelder for bardun og pluggfester på silnylon der silnylon er som nevnt veldig elastisk.

Teltuken stram og fin om dagenThe temperature during night decreases, and the flysheet obtains a slack.

 

Ovennevnte er en absolutt fordel med silnylon. Bakdelen er imidlertid at man kan sette opp teltet i sol og grei temperatur der teltet ser fantastisk fint ut. Glatte og rene linjer. Et perfekt oppsett. Så kommer kvelden. Temperaturen synker. I tillegg kommer det kanskje regn. Og teltet ligner ingenting på det flotte oppsettet som du gjorde tidligere på dagen der duken nå har strukket seg p.g.a. fuktighet i luften og temperaturendringen. Løsningen er selvsagt og etterstramme når kvelden kommer. P.g.a ovennevnte er alle våre  pluggfester utstyrt med et enkelt justeringssystem. Men hva skjer så når solen står opp og temperaturen stiger igjen? Jo, duken strammer seg opp, tilbake til det nivåen den var dagen før. Og nå kommer det viktige! Dersom man ikke slakker på bardunfester og pluggfester tilsvarende den oppstrammingen man gjorde på kvelden, vil duken strekke seg som en helspent strikk. Når kvelden igjen kommer, vil duken bli slakk uavhengig om du har slakket opp festene, og det blir fristende å gjøre det som er logisk, å stramme duken ytterligere. Solen står på ny opp, temperaturen stiger, Og duken står ennå mer i spenn enn dagen før. Teltet ser flott ut. Nydelige, glatte linjer. Men husk at teltet er nå på sitt svakeste. Disse interne kreftene som duken nå blir kontinuerlig utsatt for, er enormt store, og kan i verste fall strekke duken slik at den blir betydelig svekket, og enkelte steder ødelagt. Tenk på en strikk. Strikken er på sitt absolutt svakeste når den er strukket til bristepunktet. Derfor. Det er svært viktig at man slakker opp på dagen tilsvarende man har strammet opp på kvelden.

 

Bruk av lavvoen i vær og vind

Vi har brukt kvalitetsmaterialer for at lavvoen skal være så robust som mulig, og samtidg så lett som mulig. Vi mener vi har funnet en god balanse mellom vekt og styrke. Du skal kunne bruke lavvoen i det aller meste av værfenomener. Men husk. Den er ingen hytte. Det er et telt.  Selv om vi har konstruert lavvoen for å tåle mye vær og vind har den som alt annet en øvre gense for vind og vær.

Du kan stole på at den tåler mye vind. Men du må aldri la lavvoen være uten tilsyn når det snør. Spesielt våt og tung snø som legger seg på sidene er en enorm belastning på lavvoen, og dersom snøen ikke blir banket vekk, vil den tunge snøen til slutt ødelegge lavvoen. Vekten på snø kan komme opp mot 400 gram pr liter snø.  Det betyr at dersom det ligger 5 centimeter med snø på sideveggen, vil denne veie ca 20 kilo pr kvadratmeter av teltet. Overflaten til teltet er ca 14 kvadratmeter. Det betyr 280 kilo, altså over et kvart tonn som ligger på teltduken! Her vil sannsynligvis midtstangen knekke lenge før duken blir ødelagt. Lett nysnø rundt -3 grader Celcius veier omtrent 50 gram pr liter.  Ved 5 centimeter snø veier denne 2,5 kilo pr kvadratmeter. Dette utgjør da 35 kilo som ligger på teltduken. Dette høres kanskje ikke mye ut. Men med en konstant kraft som hele tiden tynger duken vil dette belaste midtstang og duk på en slik måte at den blir betydelig svekket over tid dersom snøen ikke blir banket bort. Dersom du i tillegg legger til kraften i en del vind, blir dette gift for lavvoen hvor den til slutt blir ødelagt. Så. Hold snøen borte fra teltduken. Da vil den tåle veldig mye av vær og vind.