Polycotton

Bomull har en lang fartstid som duk til telt. Noen av de første kommersielle teltene kom med bomullsduk. Disse teltene var lune med et godt inneklima. Vi i NORTENT har også erfaring med bomullstelt fra hæren der bomullsteltene fungerte ypperlig som ly, skjul og isolasjon. Den store bakdelen var imidlertid at disse teltene var såpass tunge at de måtte bli fraktet til leir med motorisert transport. 

Etter hvert kom telt med syntetisk duk. Og da i all hovedsak polyester. Polyester var/ er både billig og sterkt. Men her kommer man ikke utennom et særdeles dårlig inneklima bestående av høy luftfuktighet og dårlig luft dersom man ikke passer på å ha en god luftgjennomstrøming i teltet.

Og det er her de gode egenskapene til Polycotton kommer til sin rett. Polycotton er som navnet sier en fiberblanding av polyester og bomull der man ivaretar det beste fra to verdener. Bomullen i duken ivaretar en pustende duk der man slipper å kjempe mot kondens. I tillegg isolerer bomull og gir i det hele tatt et mye lunere og tørrere inneklima. Med en andel av polyester i bomullsduken, kan man gjøre denne duken adskillig lettere og tynnere, men samtig ivareta slitestyrken i duken. Dersom man tar utgangspunkt i vår Lavvo 6 PC, ville denne fort hatt en vekt over 20 kilo dersom duken var 100% bomull. Med vår hybridduk av polycotton får vi denne vekten ned i 7,5 kilo, og samtidig drar nytte av alle de gode egenskapene til en vanlig bomullsduk. Den åpenbare bakdelen er at man fremdeles ikke får disse teltene like lette som syntetiske telt. Så her må man vurdere hva som er viktig for akkurat deg. Dersom et tørt, lunt og ventilerende telt er viktigst for deg, bør du absolutt prøve ut noen netter i våre PC - telt. Det er virkelig en annen verden enn et syntetisk telt.

I og med at PC-duken er svært ventilerende og pustende, reduseres behovet for innertelt betraktelig. En av oppgavene til innertelt er å holde de våte og fuktige teltveggene unna de som oppholder seg i teltet. Duken i et innertelt slipper nemlig gjennom den fuktige luften der man da unngår kondens inne i selve innerteltet. Men det hindrer selvfølgelig ikke at man får kondens på innsiden av ytterteltet og man kan få en temmelig rå luft inne i teltet. Selv om våre telt har myggnetting i alle åpninger, kan det imidlertid lønne seg med innertelt i områder med  mye insekter.

De fleste teltduker av ulikt stoff trenger et slags vanntett belegg på fiberen for å gjøre den vanntett. Det gjør også bomullsduker. Men den største jobben gjør fiberen i bomullen selv. En bomullsduk er nemlig ikke helt vanntett fra fabrikk. Den trenger å bli utsatt for en del vann slik at fibrene i duken får utvidet seg og dermed gjør duken 100% vanntett etter noen "vanninger". Polycotton duken trenger derfor å få kjørt seg litt inn i regnvær, eller med en hageslange for å få fibrene til å svelle og dermed gjøre duken 100% vantett. Dette gjelder forøvrig også tråden i sømmene. Det er derfor viktig å vite at selv om det kommer noen dråper vann gjennom duken i de første regnskyllene, vil duken bli tettere for hver gang og til slutt bli helt vanntett. I og med at det er fibrene i seg selv som gjør duken helt vanntett, har du et telt som holder vær og vind ute i mange år uten at du trenger å foreta deg noe borsett fra å ta vare på teltet.