Det å kunne ha det lunt, tørt og trygt i et telt er noe vi alle ønsker når man er på tur. Og det er en selvfølge at teltet er vanntett. Man skal ikke være bekymret for om teltet tåler vannet som hagler mot teltduken i løpet av natten. Ripstop Nylon 30D ytterduken vår som er siliconbelagt på begge sider er selvfølgelig pottetett. Den tåler et vanntrykk på 3000 mm. D.v.s at dersom man legger duken ut og former denne som et basseng, kan man fylle dette bassenget med vann hvor bassenget kan være hele 3 meter dypt. Dersom du nå ser for deg teltduken vår på bunnen av dette bassenget, er det et ganske stort vanntrykk som presser mot duken. Men likevel. Duken holder tett. Så langt er jo alt fryd og gammen. Men tette telt har en utfordring. Og det er kondens. Det kommer nemlig veldig mye fuktighet fra personene som oppholder seg i teltet, og ikke minst marken under. Når luften med denne fuktigheten treffer den kaldere teltduken, greier ikke luften å holde på fuktigheten, og dette legges da igjen som flytende vann på innsiden av ytterduken. Samme prinsippet når man setter seg inn i bilen på en regnfull dag. Da kommer det kondens på innsiden av frontruten. Kondens er spesielt en utfordring når det regner, fordi da innholder luften spesielt mye fuktighet. Dersom det i tillegg blåser, blafrer teltduken slik at man kan oppleve at det nærmest «regner» på innsiden av teltet. Mange tror da at teltet «lekker» siden man har en opplevelse av at regnet tilsynelatende kommer gjennom ytterduken hvor man får vann på seg samtidig som det regner ute. Ytterduken på kvalitetstelt lekker selvfølgelig ikke.
Kondens og fukt på innsiden av teltet kan imidlertid løses på 3 måter:
- Oppvarming av teltet. Varm luft kan «bære» mye mer fuktig luft en det kald luft kan. Slik man gjør når man blåser varm luft på frontruten av bilen for å bli kvitt kondensen der. Vår NorTent Lavvo 6 er klargjort for bruk av ovn. Og ved hjelp av ovnen varmes da luften opp slik at man unngår fukt inne i teltet i tillegg til at man selvfølgelig får et veldig varmt og herligt inneklima midt på vinteren.
- Det er ikke alltid man bruker ovn. Et innertelt er en glimrende måte å unngå fukt på teltveggen fordi den fuktige luften går gjennom veggene på innerteltet, hvor fuktigheten da holdes ute av innerteltet man oppholder seg i. Innsiden av ytterduken blir imidlertid like våt.
- Ventilasjon er kanskje den beste måten å unngå kondens inne i teltet. Her erstattes den fuktige luften og fraktes ut av teltet før vannet settes av på innsiden av telduken.
Som nevnt over hindrer man egentlig ikke kondens inne i teltet med et innertelt. Man holder den bare utenfor oppholdsrommet. Innsiden av ytterduken kan være like våt. Dette merker man dersom innerteltet kommer borti ytterduken på en kanskje regnfull dag. Det er ikke alltid man har ovn med seg til å varme opp teltet. God ventilasjon er derfor kanskje den beste måten å unngå kondens og fukt inne i teltet. Har man god ventilasjon, erstattes hele tiden luften inne i teltet med ny frisk luft, hvor den fuktige luften blir fraktet ut av teltet før den får sjangs til å «legge» av seg vannet på telduken. Våre telt har derfor alle løsninger hvor man har mulighet til å få inn ny og frisk luft nede langs teltkanten. Luften som her kommer inn blir noe varmere som følge av blant annet personene som oppholder seg i teltet. Den varme luften stiger da opp og ut gjennom lufteventiler helt oppe i taket på våre telt. Er man påpasselig med denne luftingen, kan man få et veldig lunt og tørt inneklima. Man som sagt. Luft MÅ komme inn, og luft MÅ gå ut. På spesielt veldig fuktige kvelder, holder det ikke altiid med å kun bruke lufteventilene. Da kan det i tillegg være smart å bruke døråpningene til å få nok luftgjennomstrømning i teltet. Både Nortent Lavvo 6, Nortent Hedda extreme 4 og NorTent Helena extreme 2 har døråpninger i begge endene av teltet for blant annet å kunne regulere inneklimaet på en effektiv måte i tillegg til lufteventilene.
Ventilasjon er også viktig på varme dager. Mange har opplevd at det kan være direkte farlig å oppholde seg i teltet på en varm sommerdag hvor den tette ytterduken gjør teltet til nærmest en bakeovn. Med det store rommet og luftemuligheten i vår Lavvo, kan man imidlertid, selv på meget varme dager oppholde seg i teltet siden ventilasjonen her blir meget god. Her kan man opplever en egen behagelig «bris» inne i teltet hvor luft som kommer inn, blir hurtig varmet opp, stiger, og forsvinner ut av teltet gjennom både lufteventiler og døråpninger samtidig som man kan oppholde seg inne i innerteltet skjermet fra f.eks mygg og klegg.