Hvorfor innertelt?

Vi får ofte spørsmål om hva som er hensikten med et innertelt. En lavvo er jo et fantastisk telt i seg selv hvor blant annet samene har brukt slike telt i århundrer. Uten noen form for innertelt. Så hvorfor bruke innertelt nå?.  Dette er i all hovedsak pga av stoffet på ytterduken. Tidligere var lavvoer nesten ensbetydende med bomullsduk som hindrer vanngjennomtrenging fra utsiden, men samtidig slapp ut fuktighet fra innsiden. Her fikk man ofte et tørt inneklima fordi kondensen her gikk gjennom duken og ut i det fri. En av bakdelene med disse lavvoene var vekt. En 6 manns lavvo kunne gjerne veie opp mot 20 kilo.

 

I dag har vi presset vekten ned til omtrent 2 kilo for kun ytterduken. Noe som gjør det mulig å ta med lavvoen i ryggsekken uten at denne tynger for mye. Dette er mulig ved hjelp av moderne stoffvalg hvor NorTent bruker Silnylon som er både lett og sterkt, og svært holdbart. Den åpenbare bakdelen og fordelen med Silnylon er at den er blant annet svært vanntett. D.v.s at duken ikke slipper fuktighet gjennom fra verken utsiden eller innsiden. Det betyr at regnet holder seg utenfor. Men fuktigheten fra marken under, og menneskene inne i lavvoen slipper heller ikke ut gjennom duken. Den fuktige luften blir her stanset av ytterduken og legges da igjen som flytende vann på innsiden av den tette teltduken. Det drypper rett og slett fra innsiden av teltduken.

 

Som i alle enlagstelt er ventilasjon helt avhengig for å få ut den fuktige luften slik at man unngår kondens. I noen tilfeller er det derimot nesten umulig å få luftet ut all den fuktige luften. Spesielt på fuktige kvelder hvor temperaturen er lav og luftfuktigheten høy. Luftfuktighene er spesielt høy når det regner, og ventilasjon er derfor desto viktigere under regnvær. I enkelte tilfeller vil man imidlertid oppleve at kampen mot kondens er tapt der teltduken blir våt på innsiden.

Fyrer man opp vedovnen, vil temperaturen inne i teltet stige. Varmluft kan ta til seg mer fuktighet enn kald luft, og man vil se at kondensen på teltveggen forsvinner. Dersom man ikke bruker vedovnen, er det innertelt som gjelder i de tilfellene der luftfuktigheten blir svært høy. Her går den fuktige luften gjennom duken på innerteltet hvor innsiden av innerteltet oppleves som tørt og behagelig. Dersom man er uten vedovn og overnatter i et vått og kaldt klima, vil vi på det sterkeste anbefale innertelt i lavvoen.

 

Mange sverger til lavvo uten innertelt der man slipper å bry seg om at våte, skitne sko og ytterklær skal forsøple til innerteltet. Dette gjør selvfølgelig oppholdet i lavvoen mer fleksibelt og enkelt. Dersom man ikke bruker vedovnen er det viktig å tenke på hva man vil med turen i forhold til klimaet. Noen bryr seg lite om å våkne med kondens på våt teltvegg. Andre opplever at det forringer hele opplevelsen. Du må selv se på hva som er viktig for akkurat deg. Er du flink til å ventilere, unngår man det aller meste av kondens gjennom natten. Men dette er selvfølgelig helt avhengig av om klimaet er kaldt, varmt, fuktig, eller tørt. I Norge opplever jeg for min egen del at jeg helt klart foretrekker innertelt på de kalde og fuktige nettene hvor vedovnen ikke er i bruk.