Aluminium er ikke bare aluminium

Aluminium er et fantastisk metall. Det er lett, sterk og holdbart. Perfekt for bruk i villmark og friluftsliv. Det er derfor også vårt førstevalg til bruk i stenger og plugger. Og ikke minst reagerer det lite med andre stoffer. D.v.s- Aluminium i sin reneste form reagerer veldig lett med oksygenet i lufta. Derfor er det også svært sjeldent å finne rent aluminium i naturen. Denne egenskapene er også en fordel på framstillt aluminium da overflaten til aluminium reagerer lett med oksygen og danner en beskyttende hinne på metallet slik at metallet ikke reagerer videre med luft. Aluminium i sin reneste form er ikke et sterkt metall. Styrken kan imidlertid justeres ved tilsetting av andre metaller som f.eks magnesium, kobber og zink. 

Det er denne legeringen som f.eks avgjør om din plugg eller teltstamg av aluminium skal være sterk, bøyelig, stiv, osv. Egenskaper som varierer i forhold til hva det skal brukes til. En midtstang i en lavvo bør og skal ha andre egenskaper enn f.eks teltpluggen. Midtstangen i lavvoen er tjenelig med å være noe bøyelig slik at den tåler å faktisk bli noe bøyd. Men da uten å brekke. Dette er en viktig egenskap til midtstangen i lavvoen siden denne blir utsatt for til tider svært store krefter som bøyer og tøyer i stangen. Men vi ønsker at noe av energien i vær og vind faktisk skal gå med på å bøye stangen ørlite i stedet for å knekke den.. Selv om karbonstenger er marginalt sterkere og lettere enn aluminium, er ikke disse like fleksible. Blir de først bøyd, brekker karbonstangen. Dette i tillegg til at disse stengene er mye dyrere. 

Hadde man brukt samme aluminiumslegeringen i midtstangen som i teltpluggene, ville midtstangen vært veldig stiv og før eller siden knekt som følge av bevegelsen som den alltid blir utsatt for. Spesielt når teltet er utsatt for mye vind. Her får vi over tid svært mye stress på stangen. Teltpluggen derimot bør inneholde en aluminiumslegering som gjør pluggen en god del stivere, men samtidig sterk der pluggen til en viss grad skal tåle en begrenset bøying uten at den brekker. Teltpluggene er som kjent for det meste plantet i jorda uten bevegelse, og trenger ikke den samme fleksibiliteten som f.eks en teltstang.

Derfor bruker vi ulike aluminiumslegeringer til de ulike bruksområdene. Til teltpluggene bruker vi industriens sterkeste aluminiumslegering i den såkalte 7000 serien hvor aluminiumet blant annet er blandet med zink, magnesium og kopper.. I teltstengene der oppgaven til disse er å holde teltet oppe kreves det en mye større fleskibilitet og mykhet. Her bruker vi en aluminiumslegering i den såkalte 6000 serien. Dette er aluminium blandet med blant annet silikon og magnesium som gir en mye større bøyelig og fleksibel stang der stangen kan bøye seg ganske kraftig uten at den brekker.