Vel. Ikke helt. Men silnylon oppfører seg veldig dynamisk og levende. D.v.s det strekker, beveger seg og trekker seg sammen avhengig av luftfuktighet og temperatur. Den absolutte fordelene der materialet strekker seg som en strikk, er nettopp noe av styrken til nylon impregnert med silikon. Se for deg spindelvevet til en edderkopp. Vi vet alle at dette tynne materialet er nesten ubeskrivelig sterkt og holdbart i forhold til tykkelse. Edderkoppnettet består av silke spunnet av edderkoppen. Silken er ikke sterk i seg selv. Men enormt elsastisk slik at når denne blir utsatt for ytre krefter strekker silken seg i stedet for at den revner. Litt av samme prinsippet gjelder for Silnylon (Nylon innsatt med silikon på begge sider av duken). Når duken blir utsatt for ytre krefter, strekker den seg og dermed fordeler energien i den ytre påvirkningen over et større område. Se for deg et stresspunkt som bardunfestet på teltet. I kraftig vind er dette utsatt for stor ytre påvirkning. Dersom materialet der bardunene er festet, ikke er elastisk, vil all energi samles i et lite punkt på teltduken. Men når materialet strekker seg som følge av den ytrepåvirkningen, vil et større og større område på duken absorbere energien i tillegg til at energien blir distribuert annerledes fra bardun til telduk der energioverførsel fra vind til duk ikke blir overført støtvis i samme grad. Sistnevnte kan sammenlignes med fortøyningen til en båt. Dersom fortøyningsfestene er elastiske ved hjelp av f,eks gummi, tåler disse en veldig mye større påkjenning enn dersom man har uelastiske fortøyninger. Ved sistnevnte overføres nykkene i båten direkte til festene, og disse knekker da av. Ved gummifester blir det ikke nykk i festene ved urolig sjø, men en jevnere energioverføringer fra tau til feste. Det samme prinsippet gjelder for bardun og pluggfester på silnylon der silnylon er som nevnt veldig elastisk.

Teltuken stram og fin om dagen

Temperaturen om kvelden synker, og teltduken blir slakkere.

Ovennevnte er en absolutt fordel med silnylon. Bakdelen er imidlertid at man kan sette opp teltet i sol og grei temperatur der teltet ser fantastisk fint ut. Glatte og rene linjer. Et perfekt oppsett. Så kommer kvelden. Temperaturen synker. I tillegg kommer det kanskje regn. Og teltet ligner ingenting på det flotte oppsettet som du gjorde tidligere på dagen der duken nå har strukket seg p.g.a. fuktighet i luften og temperaturendringen. Løsningen er selvsagt og etterstramme når kvelden kommer. P.g.a ovennevnte er alle våre  pluggfester utstyrt med et enkelt justeringssystem. Men hva skjer så når solen står opp og temperaturen stiger igjen? Jo, duken strammer seg opp, tilbake til det nivåen den var dagen før. Og nå kommer det viktige! Dersom man ikke slakker på bardunfester og pluggfester tilsvarende den oppstrammingen man gjorde på kvelden, vil duken strekke seg som en helspent strikk. Når kvelden igjen kommer, vil duken bli slakk uavhengig om du har slakket opp festene, og det blir fristende å gjøre det som er logisk, å stramme duken ytterligere. Solen står på ny opp, temperaturen stiger, Og duken står ennå mer i spenn enn dagen før. Teltet ser flott ut. Nydelige, glatte linjer. Men husk at teltet er nå på sitt svakeste. Disse interne kreftene som duken nå blir kontinuerlig utsatt for, er enormt store, og kan i verste fall strekke duken slik at den blir betydelig svekket, og enkelte steder ødelagt. Tenk på en strikk. Strikken er på sitt absolutt svakeste når den er strukket til bristepunktet. Derfor. Det er svært viktig at man slakker opp på dagen tilsvarende man har strammet opp på kvelden.

I tidligere innlegg har vi påpekt hvor viktig kvalitet er for oss. Og at sluttbruker skal sitte igjen med en trygg og god opplevelse.. Og for oss er selfølgelig kvaliteten på teltduken svært viktig. Men et telt er ikke sterkere enn det svakeste leddet. Derfor er også kvaliteten på glidelåsen svært viktig i forhold til helhetsvurderingen av et telt. Har man dårlig kvalitet på glidelåsen, hjelper det ikke om valg av stoff og andre løsninger er optimale. Blir glidelåsen defekt, blir ofte teltet ubrukelig. Derfor tenker vi at glidelåsen må være av minst like god kvalitet som resten av telten. Det finnes utallige typer glidelåser der ute. Bare tenk på alle de ulike glidelåsen de aller fleste av oss har hatt erfaring med på klær, væsker, utstyr, osv. Og som du gjerne har erfart. Ryker glidelåsen, er jakken, væsken, utstyr ol ubrukelig.

Av ovennevnte finnes det mange gode glidelåser, og mange dårlige. For å spare penger og gi sluttbruker et rimeligere produkt kan det være kanskje for mange være fristende å kutte kostnaden på glidelåsen da dette er noe forbruker ofte ikke er veldig opptatt av. Vi tenker ikke slik. Vi ønsker at også glidelåsen, ofte akilleshælen til et telt, også skal være av ypperste kvalitet. En glidelås vi kan stole på, og som du kan stole på holder mål i hele teltets levetid.  Derfor har vi også  valgt det beste av det beste blant glideåser. Og det er YKK glideås  som er verdenskjent for sin eksepsjonelle kvalitet. YKK er glidelåsens Rolls Royce. YKK er som sagt kjent for sin kvalitet der historien til dette merket går tilbake så langt som til 1934 og er i dag verdensledende. Ikke uten grunn tenker vi, da disse glidelåsene er svært pålitelige, solide og av høy kvalitet der disse holder den standarden vi forventer sammen med resten av teltet.

 

Friluftslivtelt er hovedsaklig laget av enten (ripstop) polyester eller (ripstop) nylon. Bomull, eller kobinasjonsduker av bomull er også relativt populære da bomull er pustende og man får et veldig frisk inneklima i et bomullstelt. Disse teltene egner seg imidletid ikke til å ta med seg i rygsekken siden de veier mye. Men er f.eks glimrende dersom man kan frakte dem med bil, kano, osv. Vi i Nortent er opptatt av et friluftsliv hvor teltene skal være så mobile som overhodet mulig. Og da står man ofte igjen med to ulike stoffvalg til bruk i telt. Nylon og polyester.

Ripstop nylon hvor størrelsen på rutene kommer fram av trådtettheten

Ripstop nylon er generelt sterkere og er mye mer sltesterk enn Polyester. Begge materialene trenger et belegg for å bli vanntett. Slitestyrken til materialene er også avhengig av trådtykkelse som blir brukt. Generelt kan man si desto tjukkere tråd, desto høyere slitestyrke. Men desto tyngre blir også duken. Ovennevnte indikeres med materialets Denier. Desto høyere Denier, desto høyere sltestyrke, men også tyngre duk. En teltduk med 10D kan f.eks være veldig lett (avhenger også av materialvalget), men dette går da utover slitestyrken. Våre telt har en ripstop nylon ytterduk med 30D osom vi mener er en veldig god balanse mellom slitestyrke og vekt. Men det stopper ikke der. I tillegg til tykkelsen av tråden som blir brukt, er også tettheten av tråden et poeng. D.v.s hvor mange tråder som blir brukt innenfor et avgrenset område på duken. Desto tettere bruk av tråd, desto høyre slitestyrke. Når vi da produserer et telt tar vi hensyn til tykkelse på tråd (Denier), og tettheten av denne (Thread count) i forhold til hvor man vil med teltet. Vi er opptatt av å tilby slitesterke telt man skal være trygg i, samtidig som disse skal være lette. Og da møter man ofte seg selv i døra. Desto høyere trådtykkelse og trådtetthet, desto mer slitesterk. Men og desto tyngre blir duken på teltet. Man kan selvfølgelig lage en ultralett teltuk som omtrent ikke veier noenting. Men dette går på bekostning av kvaliteten på teltet, eller rettere sagt sikkerhet, holdbarhet og slitestyrke. Oppsumert og kort fortalt kan man si at vekten og kvalitet på en teltduk avhenger av trådtetthet, trådtykkelse, hvilket belegg/hvor mye man bruker for å oppnå vanntetthet, og ikke minst stoffvalg. Etter mye testing, undersøkelser og erfaringer har vi kommet fram til det vi mener er den beste kombinasjonen for å få et fleksibelt telt som er lett, samtidig som det skal tåle det aller meste av det moder jord har å tilby. Alle våre telt har derfor en ytterduk bestående av Ripstop nylon belagt med silicon på begges sider, trådtykkelse 30D og en trådtetthet på 280T. Vannsøylen er på 3000mm. Teltduken skal da tåle et vanntrykk tilsvarende en vannsøyle på 3 meter pr cm. Til sammenligning vil en teltuk med en vannsøyle på 1500 mm være vanntett med regn under de aller fleste vindforhold. Det er altså kombinasjon vind og regn som lager et vanntrykk på ytterduken da vinden presser vannet mot duken.

Som nevnt ovenfor, avhenger kvalteten på materialet også av hvilket belegg matrialet dekkes med. Den typiske teltduken på billigteltene er ofte polyester dekket med et lag med PolyurethaneDette er den billigste måten å oppnå en vanntett duk. Uheldigvis blir ofte teltduk belagt med PU utsatt for en kjemisk nedbrytning slik at PU-belegget rett og slett med tiden går i oppløsning, og teltet blir alt annet enn vanntett.

Silkonbelagte telduker er noe helt annet. Dette blir også brukt på de fleste kvalitetstelt. Siliconbelegg er imidlertid dyrere enn PU. Vi i Nortent søker både holdbarhet, sikkerhet. lav vekt og kvalitet. Vårt valg av materiale er derfor ripstop nylon belagt med Silicon, på begge sider. Nylonduker som er belagt med Silicon går også under navnet Silnylon. Silnylon er meget vannavstøtende, elastisk og kjemisk stabilt. Det sistnevnte betyr at det vanntette belegget ikke foringes nevneverdig over tid. Har du først investert i en ytterduk av Silnylon, er denne sannsynligvis vanntett i hele teltets levealder. Samtidig er også Silnylon betydelig sterkere, lettere og mer slitesterk enn materiale som er belagt med PU. Silnylon er i tillegg mye mer «glatt» enn duker belagt med PU. Fordelen her er at snø glir mye enklere av tekltduken. Dette er viktig siden snø på teltuken utsetter teltet for mye stress.

Bakdelen med siliconbelagte duker er imidlertid at de er mye dyrere en PU-belagte teltduker. Det er heller ikke mulig å feste noe på siliconbelagte duker. Dersom Silnylon-duken blir ødelagt er det ikke mulig å reperarer denne med f.eks tape. Denne må sys sammen. I og med at det ikke er mulig å lime noe fast til duken, kan man heller ikke lime/ tape sømmene på disse teltene fra fabrikk. Fordi ingenting fester seg. Eneste måten gjøre sømmene vanntette er å smøre dem for hånd inn med tilpasset silicon som blant annet kan kjøpes fra oss. Noen produsenter løser imidlertid dette med å kun ha Silicon på utsiden av duken, mens innsiden er PU-belagt. På innsiden kan man da lime/tape sømmene slik at sømmene blir vanntette.

Vi har derimot valgt siliconbelegg på begge sidene av ytterduken fordi dette gjør ytterduken lettere, sterkere og mer slitesterk en PU kombinasjoner. Dette er en dyrere løsning, men vi mener kvalteten kommer brukeren til gode hvor man har et telt som er meget lett i forhold til hva man får av slitestyrke og holdbarhet. Selv om en Silnylon teltduk sys på en spesiell måte for å oppnå mest mulig vanntetthet i sømmen, må man altså i tillegg smøre sømmene inn for hånd med en spesialtipasset siliconløsning for å få 100% vanntette sømmer. Sluttresultatet her er at man får sømmer som er meget slitesterke i mye større grad en ved et typisk PU-belagt/ PU-slicon belagt telt.

Et poeng som også er verdt å nevte er at Silnylon er noe elastisk. Det betyr at man kan strekke det et par prosent. Fordelen her er man man kan «strekke» teltet på plass når underlaget er ugjevnt og man ofte har ugjevne sider. Silnylon strekker seg også noe når den blir våt. Det betyr at duken ofte blir noe slakkere når den blir våt hvor man da må justere festepunktene noe for å få den glatte/ rette duken tilbake. Alle våre telt har derfor muligheter for å enkelt stramme opp duken uten å måtte justere på selve teltpluggene.

Det finnes også et materiale som vi velger å ikke gå noe særlig inn på her. Og det er Cuben-fiber. Detter er et eksepsjonelt slitesterk materiale. Men kostnaden her er opptil 4 ganger dyrere en f.eks en duk av silnylon. I tillegg kommer det med sine bakdeler hvor vi mener kostnaden i forhold til hva man sitter igjen med, rett og slett ikke er verdt det. Dette materialet finner man også relativt sjeldent på telt.

Det å kunne ha det lunt, tørt og trygt i et telt er noe vi alle ønsker når man er på tur. Og det er en selvfølge at teltet er vanntett. Man skal ikke være bekymret for om teltet tåler vannet som hagler mot teltduken i løpet av natten. Ripstop Nylon 30D ytterduken vår som er siliconbelagt på begge sider er selvfølgelig pottetett. Den tåler et vanntrykk på 3000 mm. D.v.s at dersom man legger duken ut og former denne som et basseng, kan man fylle dette bassenget med vann hvor bassenget kan være hele 3 meter dypt. Dersom du nå ser for deg teltduken vår på bunnen av dette bassenget, er det et ganske stort vanntrykk som presser mot duken. Men likevel. Duken holder tett. Så langt er jo alt fryd og gammen. Men tette telt har en utfordring. Og det er kondens. Det kommer nemlig veldig mye fuktighet fra personene som oppholder seg i teltet, og ikke minst marken under. Når luften med denne fuktigheten treffer den kaldere teltduken, greier ikke luften å holde på fuktigheten, og dette legges da igjen som flytende vann på innsiden av ytterduken. Samme prinsippet når man setter seg inn i bilen på en regnfull dag. Da kommer det kondens på innsiden av frontruten. Kondens er spesielt en utfordring når det  regner, fordi da innholder luften spesielt mye fuktighet. Dersom det i tillegg blåser, blafrer teltduken slik at man kan oppleve at det nærmest «regner» på innsiden av teltet.  Mange tror da at teltet «lekker» siden man har en opplevelse av at regnet tilsynelatende kommer gjennom ytterduken hvor man får vann på seg samtidig som det regner ute. Ytterduken på kvalitetstelt lekker selvfølgelig ikke.

Kondens og fukt på innsiden av teltet kan imidlertid løses på 3 måter:

  1. Oppvarming av teltet. Varm luft kan «bære» mye mer fuktig luft en det kald luft kan. Slik man gjør når man blåser varm luft på frontruten av bilen for å bli kvitt kondensen der. Vår NorTent Lavvo 6 er klargjort for bruk av ovn. Og ved hjelp av ovnen varmes da luften opp slik at man unngår fukt inne i teltet i tillegg til at man selvfølgelig får et veldig varmt og herligt inneklima midt på vinteren.
  2. Det er ikke alltid man bruker ovn. Et innertelt er en glimrende måte å unngå fukt på teltveggen fordi den fuktige luften går gjennom veggene på innerteltet,  hvor fuktigheten da holdes ute av innerteltet  man oppholder seg i. Innsiden av ytterduken blir imidlertid like våt.
  3. Ventilasjon er kanskje den beste måten å unngå kondens inne i teltet. Her erstattes den fuktige luften  og fraktes ut av teltet før vannet settes av på innsiden av telduken.

NorTent lavvo 6 har mange luftemuligheter for å få et godt inneklima.

Som nevnt over hindrer man egentlig ikke kondens inne i teltet med et innertelt. Man holder den bare utenfor oppholdsrommet. Innsiden av ytterduken kan være like våt. Dette merker man dersom innerteltet kommer borti ytterduken på en kanskje regnfull dag. Det er ikke alltid man har ovn med seg til å varme opp teltet. God ventilasjon er derfor kanskje den beste måten å unngå kondens og fukt inne i teltet. Har man god ventilasjon, erstattes hele tiden luften inne i teltet med ny frisk luft, hvor den fuktige luften blir fraktet ut av teltet før den får sjangs til å «legge» av seg vannet på telduken. Våre telt har derfor alle løsninger hvor man har mulighet til å  få inn ny og frisk luft nede langs teltkanten. Luften som her kommer inn blir noe varmere som følge av blant annet personene som oppholder seg i teltet. Den varme luften stiger da opp og ut gjennom lufteventiler helt oppe i taket på våre telt. Er man påpasselig med denne luftingen, kan man få et veldig lunt og tørt inneklima. Man som sagt. Luft MÅ komme inn, og luft MÅ gå ut. På spesielt veldig fuktige kvelder, holder det ikke altiid med å kun bruke lufteventilene. Da kan det i tillegg være smart å bruke døråpningene til å få nok luftgjennomstrømning i teltet.  Både Nortent Lavvo 6,  Nortent Hedda extreme 4 og NorTent Helena extreme 2 har døråpninger i begge endene av teltet for blant annet å kunne regulere inneklimaet på en effektiv måte i tillegg til lufteventilene.

Ventilasjon er også viktig på varme dager.  Mange har opplevd at det kan være direkte farlig å oppholde seg i teltet på en varm sommerdag hvor den tette ytterduken gjør teltet til nærmest en bakeovn. Med det store rommet og luftemuligheten i vår Lavvo, kan man imidlertid, selv på meget varme dager oppholde seg i teltet siden ventilasjonen her blir meget god. Her kan man opplever en egen behagelig «bris» inne i teltet hvor luft som kommer inn, blir hurtig varmet opp, stiger, og forsvinner ut av teltet gjennom både lufteventiler og døråpninger samtidig som man kan oppholde seg inne i innerteltet skjermet fra f.eks mygg og klegg.

Join Waitlist. We will inform you when the product arrives in stock. Just leave your valid email address below.
Email We won't share your address with anybody else.